en lille familie

i Himmerland


VELKOMMEN TIL BJARKES BLOGJeg nævnte her i en af mine tidligere tekster, at vi ligesom Pat Smear fra Foo Fighters har en svaghed for Hagström - hvor og hvad er hagstrrømmen????


Hagström er ikke en å, elv eller andet Svensk vandløb, det er musikinstrumenter!


Det hele startede, da den Svensk forretningsmand Albin Hagström i midt 20‘erne startede sin forretning med import af Harmonikaer som han solgte via egne butikker i Sverige, Norge og Danmark, en udvikling som få år senere blev fulgt op med butikker i bl.a USA også (i 50‘erne var han oppe på ca. 50 butikker bare i Nordeuropa).
 
I slut 50‘erne udvikledes forretningen bl.a med egen produktion af guitarer og forstærkere (en af de første professionelle produktioner af guitarer uden for USA). Designmæssigt og teknisk havde de ny produkter en del inspiration fra harmonikaerne, dvs. de adskilte sig på flere punkter fra hvad der ellers fandtes på markedet dengang. I 1961 bestod programmet endvidere af elektriske basser og her lancerede Hagström som de første den revolutionerende 8 strengs bas bl.a. brugt af Noel Redding, Jimi Hendrix, Mike Rutherford med flere.


Æraen med Svenskproducerede guitarer sluttede i 1983, hvor man ikke længere kunne matche priserne fra de nye og langt billigere guitarer, der blev produceret i ASIEN (Gibson, Fender, Ibanez etc.) - Hagström forsøgte sig kort med produktion i Japan, men var ikke tilfredse med kvaliteten og lukkede derfor produktionen af guitarer ned.
Fans af Hagström guitarer mødes årligt fra hele verden den første weekend i juni i Älvdalen i Sverige for at dele deres næsten kultagtige interesse for de gamle Svenske guitarer.


Efter nogle år hvor Hagström har været helt ude af markedet har man i 2004 forsøgt en relancering af navnet med såvel nye modeller som opdaterede versioner af flere af de gamle modeller, alle dog produceret på eksisterende fabrikker i ASIEN (En ny europæisk produceret serie er lanceret under navnet "Hagstrom Northen” her i 2013) 


1968 - Elvis Presley med den røde VikingMest kendte Hagström moment er, da Elvis Presley tilbage i 68 havde sit store comeback med en flot rød Hagström Viking guitar, men listen over kendte Hagström guitarrister omfatter også Kurt Cobain, Noel Redding, Joe Walsh, Frank Zappa, Jimi Hendrix og mange flere og så naturligvis Pat Smear ,som startede hele historien og hagströmmen.
Se evt. om Elvis og Hagströmmen ved klik på foto her til venstre.

 

 

 


 


Bjarke med sin hvide Start kopi tilbage i midt halvfjerserne

Vi stod pludselig midt ude i hagströmmen.....

Både Lene og jeg har spillet guitar fra vi var tenagere, dengang var det først en helt almindelig Spansk guitar og lidt senere da der skulle strøm til en Stratocaster (det var dengang symbol på, at man var med tiden og var vist også den, der var nemmest og billigst at få i kopi:-) - så da vi mødtes i Århus tilbage i 82, havde jeg en hvid Strat kopi og Lene havde en sort strat kopi, begge var ikke ligefrem gode guitarer og vi var på et sted i vort liv, hvor det at være langhåret og spille guitar var et afsnit, som var ved at finde sig en plads i hver vor historie - nu stod den på lejlighed, yuppi livsstil og karriere-udvikling, så de blev solgt og musikken blev lagt på hylden og i CD-skuffen.
Helt sluppet musikken gjorde vi dog aldrig, den spøgte altid i baggrunden og der sneg sig ind i mellem et musik blad ind og det samme gjorde de nye tekniske vidundere som tog et stigende omfang i form af Synthezisere, Musik computere, Samplere, Rack effekter osv.

- vi gik amok og boede næsten nede i butikken hos Steen Boel og Morten Larsen i RockShoppen i Aalborg, var ugentlig ude for at få temperaturen hos Mogens Ulrich i Eskildsen, et kik ind til Steen og de andre musiknørder hos New Musik i Århus eller på tur til en af de andre spændende instrument butikker, vi bevægede os sågar helt til Horsens eller andre fremmede afkroge, hvor der nu var bare det mindste optræk til en spændende musikbutik og nogle år fulgte med den ny interesse for musik, en periode, hvor der så og sige ikke var en guitar i huset, nå ja et par stykker var der da vist, men de samlede en del støv :-)

Så i 2006 forelskede Lene sig i en flot Greg Bennett BLACKBIRD, som vi faldt over hos Eskildsen i Aalborg, den måtte vi ha, så den kom hjem på trofæ hylden, kort derefter stod vi pludselig midt ude i Hagströmmen, ved at Lene tildelte sig selv en "et par år for tidlig fødselsdagsgave” - hun kunne ikke leve uden den Røde Viking Guitar fra Hagström, så vi lod os rive med og har i dag en stor fælles passion for guitarer - vi kan i dag falde i svime over en ny type pick-up, lyden af en flot guitareffekt, synet af et nyt guitar katalog, en YouTube film med en guitar nørd, et besøg på et guitar show, en ny fælles passion og en fin udbygning til den elektroniske musik verden blev født takket være en spontan reaktion fra Lene og en tur ude midt i Hagströmmen :-)

 

 / Bjarke Edvars /


Greg Bennett BLACKBIRD Lenes røde Viking II 
Følg Bjarke Edvars på Instagram  Indlæg af den

Musik og livsstil Set af: 11983
0 0
   
Dit navn*

Email addresse*

Skriv kommentar*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Verifikationskode*
 
Kommentar


Klik på stikord (TAG) eller kategori for at se indlæg
med det aktuelle emne


SENESTE 15 INDLÆG:

Har du kommentarer eller spørgsmål så brug kommentar funktionen eller skriv tilSØG PÅ TEKST:

ARKIVET:


RSS / ABONNER
RSS