en lille familie

i Himmerland


VELKOMMEN TIL BJARKES BLOGSound City DVD Cover - Klik for stor udgaveI år var jeg så heldig at få DVD’en "Sound City” i julegave. 

Filmen fortæller historien om det legendariske pladestudie Sound City i Los Angeles, et studie som på mange måder og uden min viden, har lagt lydspor til en stor del af mit liv :-)


Neil Young, Tom Petty, Fleetwood Mac, Bachman Turner Overdrive, Grateful Dead, REO Speedwagon, Cheap Trick, Foreigner, Santana, Nirvana, Rage Aginst the Machine, Tool, Bad Religion, Queens of the Stone Age, Metalica , Madrugada, Elvis Costello - er personlige kendinge som er hentet som udpluk fra den lange liste over bands, der har arbejdet i Sound City - listet i den række følge, som de har gjort brug af studiet. 


Flere af de nævnte kunstnere lytter jeg stadig til og andre hører til i fortiden - min egen bekendskabs-rækkefølge er lidt anderledes, f.eks var Elvis Costello på min personlige Playliste allerede tilbage i starten af 80’erne, hvor jeg som DJ havde fornøjelsen af af vende vinyler på V58 i Århus. 

Metalica har også været på min liste i en del år, modsat så er Queens of the Stone Age først rigtig kommet til på lyttelisten efter at vi så dem live her for 4 år siden, fra at være på ignoreringslisten er de nu på listen over fede koncertoplevelser:-) Senest er Norske Madrugada kommet til på min personlige liste, enkelte af deres numre kan få tiden til at stå helt stille, f.eks "Electric”, "A Deadend Mind” eller "Nightly Disease Part I” - desværre eksisterer Madrugada ikke mere som band.

 - kan du lide et band som The National, så bør du tage et lyt på Madrugada :-).


Sound City DVD Cover - Klik for stor udgaveMen tilbage til filmen, som jeg varmt kan anbefale - først og fremmest pga. den fine historie, der fortælles omkring arbejdet i studiet, menneskene bag og teknologien der gør studiet unik, fortalt uden at blive nørdet. Som tilskuer bag skærmen fornemmer man kærligheden til musikken, skabertrangen, kreativiteten og hvorfor netop dette på mange måder ydmyge og primitive studie har sat sine pænt store fodspor i musikhistorien, f.eks Fleetwood Mac’s super sellert "Roumors”. 

Vi får også historien om den kaos, konflikt og opbrud, der opstår da den digitale tidsalder sætter nye standarder i pladeindustrien i 80’erne en udvikling  som næsten  bliver døden for studiet, der måske har sovet i timen. De redes i sidste sekund af Grungen, hvor gamle studie dyder og analog teknik igen bliver værdsat, bl.a med indspilningen af Nirvanas debut album, som indspilles på 16 dage i Sound City. 


Sound City historien fortælles af de mennesker, der var der da det skete, musikere, producere og teknikere der har arbejdet i studiet, vi ser gamle og nye filmklip og mødes af masser af flot lyd - og det hele underbygges med fortællinger af "Foo Fighteren” Dave Grohl (Som er en af bagmændene bag filmen)


Neve Pulten fra Sound City - Klik for stor udgaveSidste 3.die del af filmen slutter ringen flot ved, at Dave Grohl overtager den gamle Neve mixerpult, som er studiets hjerte og til dels får en meget stor del af æren for studiets særkende inden for lyd. Pulten installeres i Grohls eget Studio 606, og her samler han egne idoler samt en række af de kunstnere, som gennem historien har indspillet i studiet, en process som vi følger på tæt hold med en række flotte optagelser bl.a med Rick Springfield,  Stevie Nicks, Trent Reznor (Nine Inch Nails) Paul McCartney - en rigtig fin måde at runde historien af på.

Sidstnævnte optagelser har resulteret i udgivelsen af albummet Sound City - Real to Real - prøv evt. her at lytte til et smukt nummer som "Mantra” med Trent Reznor på Keyboards eller det energiske nummer "The Man That Never Was” med flot guitar af Rick Springfield


En rigtig flot film, en super fed julegave - en film som jeg er rigtig glad for og som jeg varmt kan anbefale:-)


/ Bjarke Edvars / 


Nb.: jeg kan ud af filmen forstå, at den engelske forstærker producent VOX har haft fabrik i lokalerne før det blev til studie - jeg har da "slidt” et par VOX forstærkere op i min tid (Nej de kan IKKE slides op, men de kan skifte hænder og det fortryder man altid, men det er en anden historie :-) 


Der er mere information om historien via linker her >> Fastcocreate.com
Følg Bjarke Edvars på Instagram  Indlæg af den

Musik og livsstil Set af: 8911
4 3
   
Dit navn*

Email addresse*

Skriv kommentar*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Verifikationskode*
 
Kommentar


Klik på stikord (TAG) eller kategori for at se indlæg
med det aktuelle emne


SENESTE 15 INDLÆG:

Har du kommentarer eller spørgsmål så brug kommentar funktionen eller skriv tilSØG PÅ TEKST:

ARKIVET:


RSS / ABONNER
RSS