en lille familie

i Himmerland


VELKOMMEN TIL BJARKES BLOGJeg mødte den Falske Trommespiller første gang i Ole’s lejlighed tilbage i vel 80-81. 

Ole boede i en lækker lille lejlighed oppe i Skt. Pauls Gade (Mener det var der), han og jeg mødtes ofte, enten  hos ham eller i min lejlighed i Vestergade 81, for at lytte og tale om musik, lave god mad sammen og så ellers gå ud til en koncert eller gå på pigejagt i det Århusianske natteliv - vi er tilbage i de meget tidligere 80’ere.


Ole var som jeg glad for musik, han havde en fed pladespiller og et lækkert Bose anlæg og god musik smag. Snakken gik og oftest med et glas rødvin i hånden og et eller andet nyt musik på anlægget - det kunne være Blues, Funk, Rock etc. (Ole var ikke så meget til den Punk og New Wave som jeg også dyrkede) - men den aktuelle aften var det blød og rolig pop Ole spillede for mig og som introducerede mig for den "Falske Trommespiller”.


Jeg, senere Lene og jeg, boede smukt ned til Århus Å med fælles have, Vestergade 81B - først 4 sal så en større lejlighed på 1 salOle havde fået en helt ny Vinyl, den blev som altid sat på Ole’s drejetallerken og der blev skruet godt op på Bose’en og en helt ny og ubestemmelig tromme lyd kom ud, blandet med en fed, tyk synth lyd (Prophet 5) og nogle lækre guitar rifs - det fungerede rigtig godt og den falske trommespiller som er meget markant i netop dette nummer, fik pludselig en bevidst plads i mit musikbillede.


Nummeret der tonede frem var In The Air Tonight, et smukt pop-nummer fra Phil Collins første soloudspil, Face Value. På netop dette nummer er brugen af rytmeboks (Roland CR-78) meget "synlig” og utraditionel i mikset, hvor maskinrytmen ligger godt fremme i et lydbillede, der kombineres med Collins genkendelige og traditionelle bastante trommespil.


Det er senere gået op for mig at rytmeboksen jo altid har været der, eller i alt fald i en hel del år forud for netop denne oplevelse. 

De første tiltag i den retning sker helt tilbage først i 30’erne (Rhythmicon), i 1957 bygges den første maskine hvor trommer afspilles i et båndloop (Chamberlin - nogen har måske hørt om Melotronen) for ikke at glemme Wurlitzers "Sideman” som er fra det år jeg bliver født, 1959. Herefter er Rytmeboxen en fast bestanddel i et hvert "Polkahelvede” (En betegnelse som jeg har lånt fra vor gode ven Steen Boel, der jo næsten er født på et El-orgel og derfor er den rette til at anvende denne lidt voldsomme betegnelse:-). 


Anvendelsen af den traditionelle rytmebox har dog for det meste og specielt i mit tidligere musikalske univers hørt til i kategorien Torturredskaber, nok mest takket været familiefester og de tidlige skolefester med Suppe Steg Musikere, men specielt set her i det historiske lys, så kan jeg jo godt se at den "Elektronisk Drevne Tromme Spiller i en Boks” jo har fyldt rigtig meget i musikken i slut 70’erne og først i 80’erne hvor John Foxx, Gary Numan, Blondie, Marvin Gay, Jean Michell Jarre, George McCray, Scritti Politti og mange flere, gjorde flittig brug af rytme computeren, specielt de lidt mere avancerede af arten, Roland CR-78, Roland CR-8000, Korg KR-55 etc. men også de ældre og mere primitive Korg Mini-Pops, Maestro Rythm King, Hammond AutoVari etc..


Nogle få år senere denne oplevelse køber vi selv den første rytme computer, det sker i forbindelse med at Lene & Jeg begge har lagt guitaren til side til fordel for det elektroniske grej. Vi køber her de første rigtig synthesizere hos Morten Larsen, i Hagstrøm Musik i Aalborg i 1984, her gældsætter vi os og hjembringer bl.a. en Roland MKS-30 analog synth med Motherkeyboard samt en Yamaha DX-9 Digital synth (Som hurtig udskiftes til den mere kendte DX-7) - vi finder hurtig ud af at disse nye legetøj’s jo ikke kan stå alene, der savnes en trommespiller, så vi køber kort her efter den første trommecomputer, en Roland TR-707, hos Mogens Ulrich i Eskildsen Musik.
TR-707 er den første programmerbare trommemaskine med Matrix display og hukommelseskort, hertil kommer MIDI, selvstændige outputs, Mixer mm. TR-707 bliver aldrig helt så anerkendt som den egentlig fortjente, nok specielt fordi der ikke er de store justeringsmuligheder på de faste trommelyde (15 trommelyde samplede i 12 Bit) og så er det på et tidspunkt hvor alle kommer med spændende bud på trommemaskiner.
Ud over os, så har TR-707 været anvendt af Aphex Twin, Cocteau Twins, Phil Collins, Erasure, INXS, The Prodigy med flere - TR707 har specielt været meget anvendt i den tidlige House musik.


Pga. 707'erns begrænsede justeringsmuligheder i lydbiblioteket skiftede vi den et par år senere ud med den helt ny Alesis HR16 som var mere naturlig og varieret i sit lydudtryk (49 lyde i 16 Bit samling)  - den er så senere igen skiftet ud med bl.a Alesis D4 som vi stadig har.


De sidste mange år har computeren overtaget pladsen fra Den Falske Trommeslager, her kan vi på et helt andet niveau nu opsætte og lege med trommer, percussion og rytmer - vi anvender primært Kontakt, Battery, Spark og Maschine, men benytter også SampleTank, UVI Player, Halion Sonic, Groove Agent, Drumaxx, RM-V etc. Hvor vi før havde 15 trommelyde i den første og den gang meget avancerede trommecomputer (TR-707) så har vi idag nok nærmere 15.000 trommelyde, der enten er samplet eller syntetisk frembragt og hver enkelt med kontrol over selv den mest utænkelige parameter.


Cyklon et upcoming band fra Staby der dog stoppede før up :-)Og her slutter ringen så på sin vis ved at vi er tilbage i midt 70’erne i det gamle øvelokale, som vi fik lov at bygge i den gamle svinestald ude på mine forældres gård i Staby i Vestjylland. Her mødtes vi 4-5 drenge og i nogle set-ups også en pige (Anna-Grethe), men grundlæggende og oftest Jan Bräuner, Lars Poulsgaard, Christian Mosgaard og jeg - Jan i rollen som  den rigtige trommeslager bag sit fine gamle Ludwig trommesæt, som repræsentant for den akustiske lyd (En meget flot vintage lyd) og Christian, der med sit nye og kostbare orgel (kan ikke huske fabrikatet) der naturligvis havde indbygget leslie og avanceret rytmeboks - gav os adgang til en "Falsk trommeslager” en mulighed som vi dog aldrig kastede os ud i at bruge i vor musik (Så fantasifulde var vi ikke i vore fortolkninger af Black Sabbath, Doobie Brothers, CCR mm.:-)


Roland TR-808 den falske trommespillerSom kuriosum kan nævnes at en af mine helt store passioner i dag er at dyrke lydene fra de gamle synths og trommecomputere (En fin dæmper for bivirkninger:-), en interesse der er rig mulighed for at nyde med de nye teknologier, det være sig de mest perfekte trommesæt, med samplinger fra gamle 50’er trommesæt, op til de mest moderne studio- og stadion tromme set-ups, men også med samplinger fra de gamle trommemaskiner som jeg nævnte her over og her er min helt klare favorit 808’ern som er efterfølgeren til den CR-78 som startede denne historie, men som samtidig også er forgængeren til vor første anskaffelse ud i trommecomputer, 707’ern. (Foto fra eBay, ukendt oprindelse)
 

Roland sendte TR-808 Rhythm Composeren på gaden i 1981, til forskel fra den nyere 707, så er 808 en analog tromme computer, dvs. der er ikke anvendt samplede lyde i den og det gør at den har nogle meget særprægede og specielle fortolkninger af trommelyde og det er lyde der i mine ører er lyden af den perfekte "Falske Trommespiller”./Bjarke Edvars/Ekstra information:

TR-808 er den til dato mest anvendte tromme computer i alle musik genre - dens umiskendelige trommelyd (Stortrommen, lille trommen, HiHat, ko-klokken osv.) er alle at finde i den musik du til daglig hører og det uanset om du lytter til P3, P4 eller P6, Spotify osv.

Søger du nogle rigtig flotte og detaljerede samplinger af netop TR-808 så tjek Hugo’s biblioteker ud (Goldbaby.co.nz) - hans tilgang til de gamle maskiner er superb såvel når det gælder originalitet men også i mere specielle sammenhænge, han har f.eks nogle fede biblioteker hvor TR808 samplingerne er lavet via Vinyl, Tape og flere af de gamle Hardwaresamplere  Akai MPC60II, E-MUs SP1200, Oberheims DMX, hver af dem tilsætter pga. bl.a anlog filtre og "dårlige” samplig frekvens / bit opløsning sit eget særpræg til den enkelte trommelyd.

Er du interesseret i nogle af de helt gamle rytmebokse og er den lykkelige ejer af Kontakt (Sampler) så er der guld at finde til rimelige penge hos ForgottenKeys.
Søger du nogle fede samplinger og fortolkninger af de gamle analog synths, Melotrons og andet vintage grej, så er der rigtig gode biblioteker med meget ærlige samplinger at hente til meget lave priser hos Steve ved SynthMagic, ved Dan der har HideawayStudio og ikke mindst hos Stephen der frem til sin død her i år (RIP) har drevet Hollow Sun - Stephen er pioner når det gælder samplinger (Er bl.a manden bag en stor del af alle AKAIS biblioteker fra S900 og op.

Er du ikke på Kontakt så tjek evt. Sonic Reality - eSoundz op, her huserer Dave Kerzner (Squids) som også er en pioner når det kommer til samplinger og lyd i det hele taget - han står bl.a bag nogle af de mest omfattende samplinger der er lavet på Mellotroner og andet vintage udstyr, han er også bag og på scenen i flere Genesis sammenhænge og arbejder i studiet for en lang række kunstnere, specielt pga. hans store viden omkring grej.
Følg Bjarke Edvars på Instagram  Indlæg af den

Musik og livsstil Set af: 9772
0 0
   
Dit navn*

Email addresse*

Skriv kommentar*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

Verifikationskode*
 
Kommentar


Klik på stikord (TAG) eller kategori for at se indlæg
med det aktuelle emne


SENESTE 15 INDLÆG:

Har du kommentarer eller spørgsmål så brug kommentar funktionen eller skriv tilSØG PÅ TEKST:

ARKIVET:


RSS / ABONNER
RSS